To Xρηματιστήριο "τιμολογεί" την αναβάθμιση της Moody’s

Πηγή:www.capital.gr

Έξοδο από την εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών αναζητά η χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς όμως βοήθεια από το διεθνές περιβάλλον που διατηρείται αρνητικό, επιδρώντας αισθητά στην πορεία της. Ανεξαρτήτως αιτίας (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λιβύη, Πορτογαλία και Αργεντινή λειτούργησαν ταυτόχρονα ανασταλτικά), το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχεται την, εν πολλοίς αναμενόμενη, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς δοκιμάζονται πλέον σοβαρά κρίσιμα επίπεδα τιμών.

Κοιτώντας τη διαγραμματική πορεία του Γενικού Δείκτη, από την αρχή του χρόνου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινείται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1.100 και 1.300 μονάδων, με ανοδικά ή καθοδικά «ξεσπάσματα» τα οποία όμως δεν μεταβάλλουν αισθητά την τάση.

Η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες εβδομάδες έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο και έχει συσσωρευτεί μεταξύ των 1.150 και 1.200 μονάδων, κάτι που υποδεικνύει πως έχει έρθει πιο κοντά το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα φανεί η, πιο ξεκάθαρη, κατεύθυνση της. Οι τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς ο Γενικός Δεικτης και ο FTSE Large Cap 25 έχουν χάσει σχεδόν το 15% της αξίας τους μέσα σε περίπου 15 εβδομάδες και μένει να διαπιστωθεί εάν η επαφή με κρίσιμες στηρίξεις της ανοδικής κίνησης των δυόμισι τελευταίων χρόνων θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς, τροφοδοτώντας μια ισχυρή κίνηση αντιστροφής ή, αντίθετα, θα προκληθεί μια σημαντικά βαθιά διόρθωση.

Η αγορά «φωνάζει» εδώ και καιρό πως απαιτεί νέους καταλύτες οι οποίοι θα μπορέσουν να δώσουν νέα δυναμική. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s η οποία επικαλέστηκε τη "σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης", αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας κινδινεύει να περάσει σε δεύτερη µοίρα, όπως επισημείνουν οι αναλυτές της Beta ΑΧΕΠΕΥ, όσο ο εξωτερικός παράγοντας συνεχίζει να µην προσφέρει ορατότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις να µην δείχνουν σηµάδια εκτόνωσης.

«Καίνε» τα αντίποινα της Ρωσίας

Πλέον η προσοχή των επενδυτών διεθνώς επικεντρώνεται στη Ρωσία και στο ζήτημα των «αντιποίνων» της Μόσχας στις κυρώσεις που επιβλήθησαν (εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης) από ΗΠΑ και Ε.Ε. Ήδη πληθαίνουν οι φωνές πως οι κυρώσεις αυτές θα έχουν σημαντικό κόστος για την ευρωζώνη και όχι μόνο, κάτι που σταδιακά αρχίζει να τιμολογείται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ιδιαίτερα της Γηραιάς Ηπείρου όπου η εξάρτηση από τη Ρωσία – ιδιαίτερα σε ενεργειακό επίπεδο – παραμένει σημαντική.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να ελπίζει σε άμεση αλλαγή του διεθνούς περιβάλλοντος, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστούν οι πιέσεις (μέχρι στογμής χωρίς, ωστόσο, υψηλούς τζίρους) και δοκιμαστεί σοβαρά η περιοχή των 1.090 – 1.120 μονάδων όπου συσσωρεύονται σημαντικές στηρίξεις, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα πτωτικό «κανάλι» για το Γενικό Δείκτη. Σε αντίθετη περίπτωση, όσο παραμένουν σταθερά τα κρίσιμα αυτά επίπεδα, δημιουργούνται προϋποθέσεις ενεργοποίησης ενός ανοδικού σεναρίου με ορίζοντα επίπεδα άνω των 1.200 μονάδων.

Πάντως και το εσωτερικό μέτωπο παραμένει νεφελώδες, εν όψει και της προγραµµατισµένη για την ερχόµενη Παρασκευή (8/8) ψηφοφορία στην Βουλή για το πολυνοµοσχέδιο στο οποίο περιέχονται τα προαπαιτούµενα για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 7 years, 4 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 120 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 6179511
Γρήγορη Αναζήτηση