Τι κρύβει το rebalancing του MSCI

euro2day.gr

του Χρ. Κίτσιου
Οι αλλαγές που επήλθαν το τελευταίο τρίμηνο σε free float και κεφαλαιοποίηση και οι εκτιμήσεις για τους «κερδισμένους» και «χαμένους» της αναθεώρησης από τον διεθνή οίκο. Τα κρίσιμα νούμερα για ΟΤΕ, OΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς. Τι κρύβει το rebalancing του MSCI - Τα κρίσιμα στοιχεία Πέντε κερδισμένους και πέντε χαμένους αναμένεται να έχει η αναθεώρηση (rebalancing) των δεικτών του MSCI η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου.

Πρόκειται για την τακτική -τριμηνιαία- αναθεώρηση, που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία για το Χ.Α. αφενός επειδή είναι η πρώτη, μετά την επάνοδό του στις αναδυόμενες αγορές, αφετέρου επειδή έχουν μεσολαβήσει σημαντικές ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις των 10 μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI.

Με βάση τον κανονισμό του MSCI, στις τριμηνιαίες αναθεωρήσεις δεικτών δεν επέρχονται αλλαγές στη σύνθεση, παρά μόνο εφόσον έχουν μεσολαβήσει IPOs και οι μετοχές των νεοεισαχθεισών εταιρειών πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στους δείκτες και έχουν κλείσει τρίμηνο διαπραγμάτευσης.

Επιπρόσθετα, στις τριμηνιαίες αναθεωρήσεις διενεργούνται αναδιατάξεις των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες, όχι όμως νέες εισαγωγές. Για παράδειγμα μπορεί η μετοχή μιας εταιρείας να μεταταγεί σε δείκτη MSCΙ μεγαλύτερης ή μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Με δεδομένο ότι στο Χ.Α. δεν υπήρξε καμία νέα εισαγωγή σε διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στις αλλαγές που θα επέλθουν στις σταθμίσεις και αν υπάρξουν μεταφορές μετοχών από τον έναν δείκτη στον άλλο.

Οι μοναδικές σημαντικές εταιρικές πράξεις που μεσολάβησαν το τελευταίο τρίμηνο ήταν η άσκηση των warrants σε τρεις συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς) που ενίσχυσε όμως σε μικρό ή σε οριακό βαθμό το free float των μετοχών.

Όπως είναι γνωστό, στην Alpha Bank ασκήθηκαν τα περισσότερα warrants, ενισχύοντας το free float της μετοχής σε ποσοστό της τάξης του 2%. Σε Εθνική και Πειραιώς τα νούμερα ήταν πολύ χαμηλότερα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σταθμισμένη με το free float κεφαλαιοποίηση των ΟΤΕ, Alpha, Πειραιώς, Jumbo και Folli Follie, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΠΕ με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευήςανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ έναντι 12,5 δισ. ευρώ στις 20 Νοεμβρίου.

Η άνοδος όμως ήρθε χάρη στην υπεραπόδοση συγκεκριμένων τίτλων. Έτσι η συμμετοχή της προσαρμοσμένης κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ στο pool έχει αυξηθεί στο 20% από 18% τον Νοέμβριο και αντίστοιχα της Πειραιώς έχει ανέλθει από το 9% στο 13%. Βελτίωση εμφανίζει και ο τίτλος της Alpha (από 8% σε 10%) όπως και αυτοί των Jumbo (από 8% σε 9%) και FFGroup (από 5% σε 6%).

Στον αντίποδα, η στάθμιση των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Τιτάν και ΕΛΠΕ στη συνολική προσαρμοσμένη κεφαλαιοποίηση των 10 μετοχών που συμμετέχουν στον MSCI έχει μειωθεί. Στον μεν ΟΠΑΠ από 18% σε 15%, στη ΔΕΗ από 9,5% σε 8,5%, στον κοινό τίτλο της Τιτάν από 8% σε 5,5%, στα ΕΛΠΕ από 6% σε 4% και στην Εθνική από 11% σε 10%.

 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 7 years, 3 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 156 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 6086850
Γρήγορη Αναζήτηση