Moody΄s: "Credit positive" οι ΑΜΚ των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς

Πηγή:www.capital.gr

Ως θετικό γεγονός για την πιστωτική τους αξιολόγηση χαρακτηρίζει τις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς ο οίκος Moody΄s, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου Credit Outlook. “Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι πιστωτικά θετικές για τις τράπεζες γιατί τις βοηθούν να καλύψουν τις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τους δίνουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν τις ακριβές προνομιούχες μετοχές του δημοσίου”, αναφέρει ο αναλυτής της Moody΄ s, κ. Νώντας Νικολαΐδης. Επίσης, με τις εν λόγω αυξήσεις οδηγούν σε μείωση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, γεγονός που διευκολύνει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, προσθέτει.

Παρ΄ όλα αυτά, ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις από τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης στο τρέχον έτος και το επόμενο. Εκτιμά παράλληλα, ότι τ5ο ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς θα μειωθεί στο 67,3%, από 80,9% και στην Alpha Bank στο 69,9%, από 81,7%. “Η αυξημένη διασπορά θα διευκολύνει και θα επισπεύσει τη μετάβαση προς ιδιωτική μετοχική πλειοψηφία”.

Σύμφωνα με τη Moody΄ s, οι επιτυχημένες ΑΜΚ θα δώσουν τη δυνατότητα στις δύο τράπεζες:

-να καλύψουν τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος

-να αποπληρώσουν τις υψηλού κόστους προνομιούχες μετοχές που διαμορφώνονται στα 940 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 750 εκατ. ευρώ για την Τρ. Πειραιώς, τις οποίες έλαβε το ελληνικό δημόσιο το 2009. Οι εν λόγω προνομιούχες μετοχές έχουν κουπόνι 10% το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από το 2015, γεγονός που θα έχει κόστος για την Alpha Bank της τάξης του 12,5% των προ-προβλέψεων κερδών του 2013 και 8% για την Τρ. Πειραιώς.

-να ενισχύσει το απόθεμα απορρόφησης πιστωτικών ζημιών των τραπεζών με κεφάλαια υψηλής ποιότητας καθώς τα αυξημένα NPLs και οι επακόλουθες προβλέψεις για επισφάλειες υποδηλώνουν ότι οι δύο τράπεζες θα εμφανίσουν ζημιές στο τρέχον έτος.

-να προετοιμαστούν καλύτερα για τα επερχόμενα πανευρωπαϊκά stress tests. Μετά τις ΑΜΚ, ο pro forma δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων – με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας III – για την Alpha Bank εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12,1% και για την Πειραιώς στο 11,8%.

Τέλος, οι αυξήσεις είναι θετικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γιατί διατηρούν ανέπαφο το απόθεμα του ΤΧΣ.


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 8 years, 7 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 93 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 7468469
Γρήγορη Αναζήτηση