Καθαρή νίκη του "όχι" στη Σκωτία

capital.gr

"Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα αυτή τη φορά", δήλωσε ο Alex Salmond, ο ηγέτης της Σκωτίας, αποδεχόμενος την ήττα. Τόνισε χαρακτηριστικά "αποδέχομαι την απόφαση των πολιτών και καλώ όλη τη Σκωτία να κάνει το ίδιο". Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμμετοχή στη διαδικασία για το δημοψήφισμα που ανήλθε στο 86%, είναι "θρίαμβος της δημοκρατικής διαδικασίας". Πρόσθεσε ακόμη ότι θα μιλήσει σύντομα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron και πως θα "προχωρήσουμε μπροστά ως ένα έθνος".

Οι Σκωτσέζοι, συνεπείς στο ραντεβού τους με την... ιστορία προσήλθαν μαζικά χθες στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν -307 χρόνια μετά- από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί τα αποτελέσματα στις 26, από τις συνολικά 32, κομητείες της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνοντας προβάδισμα στο "όχι", με 55%. Τέσσερις μόνο περιοχές τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας: η Γλασκώβη (η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας), το Βόρειο Lanarkshire, το Dundee και το Δυτικό Dunbartonshire.Θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τις 8:30 με 9:00, ώρα Ελλάδας.

Παραμονή της Σκωτίας στην ένωση δείχνουν ξεχωριστές προβλέψεις των BBC και Reuters. Το BBC κάνει λόγο για επικράτηση της εκστρατείας του "όχι" με ποσοστό 55%.

Ψηφίζουν 32 κομητείες

Η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι ήταν: "Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος; Ναι ή όχι;"

Τα πρώτα αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος ήρθαν από το Clackmannanshire, όπου το 54,34% ψήφισε "όχι" στην ανεξαρτησία, έναντι 45,66% που ψήφισε "ναι". Η προσέλευση διαμορφώθηκε στο 89%.

Κατά της απόσχισης τάχθηκε και το 67,2% των κατοίκων των Orkney Islands έναντι του 32,8% που ψήφισε υπέρ του "ναι", ενώ αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα από τα Shetland Islands, με το 63,71% να ψηφίζει υπέρ του "όχι".

Επίσης, το 53,42% των ψηφοφόρων στο Comhairle nan Eilean Siar ψήφισε "όχι" έναντι των 46,58% υπερ του "ναι", ενώ στην πιο αμφίρροπη μέχρι στιγμής "μάχη", στο Inverclyde, το 50,08% ψήφισε υπέρ του "όχι" και 49,92% υπέρ του "ναι".

Στο Aberdeen το ποσοστό κατά της ανεξαρτησίας διαμορφώνεται στο 58,61%, και στο East Dunbartonshire στο 61,20%.

Το πρώτο μεγάλο "ναι" ήρθε από την Dundee, όπως και αναμενόταν, με το 57,35% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας και το 42,65% να ψηφίζει κατά. "Ναι" ψήφισε και το West Dunbartonshire με ποσοστό 53,96% έναντι του 46,04% που συγκέντρωσε το "όχι". "Ναι" στην απόσχιση ψήφισε και η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, η Γλασκώβη, με ποσοστό 53,49%.

Στον κατάλογο των "όχι" προστίθεται και το Renfrewshier, με 52,81% κατά της απόσχισης, όπως και το Midlothian με ποσοστό 56,30% υπέρ του "όχι" και 43,70% υπέρ της απόσχισης, ενώ ένα μεγάλο "όχι" έδωσε το  East Lothian, με ποσοστό 61,72%.

"Όχι" ψήφισε και το Angus, με ποσοστό 56,32% έναντι του 43,68% υπέρ του "ναι", 65,67% υπέρ του "όχι" και στο Dumfries & Galloway, ποσοστό 53,47% υπέρ του"όχι" από το Falkirk, το Stirling έδωσε ποσοστό υπέρ του "όχι" στο 59,77%. Στο East Renfrewshire το ποσοστό υπέρ του "όχι΄ διαμορφώνεται ακόμη υψηλότερα, στο 63,19%.

Τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το "όχι" προηγείται με 54% έναντι 46% του "ναι". Τα αποτελέσματα βασίζονται στις απαντήσεις 1.828 ατόμων μετά το δημοψήφισμα, μαζί με άλλα 800 άτομα που είχαν ήδη ψηφίσει ταχυδρομικώς.

Η βρετανική λίρα διεύρυνε τα κέρδη της μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Έναντι του δολαρίου το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται 0,75% στα 1,6522 δολ. Την ίδια στιγμή το ευρώ υποχωρεί σχεδόν 0,9% στις 78,13 πένες, ενώ το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται 1,2% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 180,3480.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 22:00 τοπική ώρα, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων. Συνολικά 4,2 εκατ. Σκωτσέζοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα για το αν θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να αποσχιστούν από την Αγγλία έπειτα από 307 χρόνια ένωσης.

Ιστορική ημέρα

Έπειτα από δύο χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων, του "ναι" που θέλει μια ανεξάρτητη Σκωτία και του "όχι" που θέλει να διαφυλάξει την ένωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρέμενε αβέβαιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στο "όχι" ένα μικρό προβάδισμα, ωστόσο, οι αναλυτές σημείωναν ότι οι σχεδόν 600.000 αναποφάσιστοι κρατούν τα κλειδιά της νίκης.

Το δημοψήφισμα έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την αναβίωση των αποσχιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα είναι καθοριστικό τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρώπη. "Μετά από μισό αιώνα οικοδόμησης της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης", δήλωσε την Πέμπτη.

Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα για τους Σκοτσέζους. Μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Γλασκόβης, του Εδιμβούργου και αλλού, κρατώντας σημαίες της Σκωτίας, με τους ήχους της γκάιντας να τους συνοδεύουν. Σε άλλες περιοχές κυμάτιζε η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου με τους υποστηρικτές του "όχι" να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νίκη τους, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο Alex Salmond, επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος και το κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια για την απόσχιση, παρότρυνε τους Σκωτσέζους να κάνουν το μεγάλο βήμα, υποστηρίζοντας ότι το έθνος θα είναι πλουσιότερο και πιο ευτυχισμένο μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και άλλα πολιτικά στελέχη επιδόθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ξέφρενες περιοδείες σε διάφορα μέρη της χώρας προειδοποιώντας για τους οικονομικούς κινδύνους που περιβάλουν την ανεξαρτησία. Το Λονδίνο υποσχέθηκε ταυτόχρονα να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στην Σκωτία εφόσον οι πολίτες ψηφίσουν κατά της απόσχισης.

Σύμφωνα εξάλλου με το BBC:

- Η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει το 83,9% που είχε καταγραφεί στις γενικές εκλογές του 1950 – το υψηλότερο ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο από την καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας το 1918.

- Η αστυνομία φέρεται να ερευνά καταγγελίες για εκλογική απάτη που σχετίζεται με 10 ψηφοδέλτια στη Γλασκώβη.

- Η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

- Το Twitter ανακοίνωσε ότι 1,5 εκατ. tweets για το δημοψήφισμα έχουν σταλεί το τελευταίο 48ωρο.


Πηγή:www.capital.gr

 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 8 years, 7 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 115 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 7468306
Γρήγορη Αναζήτηση