"Πακέτο" 150 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της Βιομηχανίας

Πηγή:www.capital.gr

Πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για την μείωση του ενεργειακού κόστους της Βιομηχανίας ανακοίνωσε προ ολίγου το ΥΠΕΚΑ. Σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων που είχε καταθέσει η Βιομηχανία προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος έχει συμπεριληφθεί στο πακέτο που ανακοινώθηκε ως μέτρα ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών μέσης και υψηλής τάσης.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:

- Το μέτρο της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

- Την εξίσωση του ΕΔΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

- Την διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας.

- Tην άμεση μετακύληση της έκπτωσης που θα προκύψει από την Gazprom με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών και με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός των επόμενων ημερών θα κλείσει η υπόθεση. Με βάση τις συζητήσεις θα διατηρηθεί η φόρμουλα σύνδεσης με το πετρέλαιο (η όποια αλλαγή μπορεί να γίνει θα αποφασιστεί σε κεντρική ευρωπαϊκό επίπεδο), ενώ οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου για το 2014 ευνοούν τους αγοραστές αφού προβλέπεται πτωτική πορεία των τιμών.

- Την διατήρηση για 2 χρόνια των βιομηχανιών που επιλέγονται ως πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης.

- Eπίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να διατεθεί το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ποσού που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αιθαλομίχλη. Συνολικά είχαν υπολογιστεί 40 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν διατεθεί λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.


- Έχει γίνει προετοιμασία και έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για την εφαρμογή από την Ελλάδα προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται από το σύστημα εμπορίας  ρύπου στις βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός Ε.Ε που δεν εφαρμόζουν το ΣΕΔΕ. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15-20 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική υπουργική απόφαση.


- Την κατάργηση από τον Σεπτέμβριο των ΑΔΙ και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (προσωρινά μεταβατικά μέτρα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Έναρξη των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ επίσης από τον Σεπτέμβριο για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική και ηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.

Αθροιστικά τα μέτρα φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ όπως  ανέφερε σήμερα σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ενώ το όφελος για κάθε βιομηχανία εξαρτάται από το προφίλ και την κατανάλωσή της.

Όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τον κόσμο της βιομηχανίας έχουν κατά κάποιο τρόπο ενσωματωθεί στο πακέτο  και όπως αναφέρθηκε σχετικά «είμαστε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων,  τα συνδικάτα,  τις τοπικές κοινωνίες και ,θεωρούμε ότι το εν λόγω πακέτο συνιστά ένα σύνολο δράσεων που θα δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «μας εγκαλούν γιατί δεν παίρνουμε μέτρα για την βιομηχανία καταθέτοντας ερωτήσεις τη βουλή ενώ οι ίδιοι δεν ψήφισαν την διακοψιμότητα».

Πηγή της βιομηχανίας εκφράζει στο Capital.gr την πρώτη του θετική αντίδραση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, επισημαίνοντας ότι αναμένει να εφαρμοστούν.

Σημειώνεται τέλος, ότι για το θέμα της διακοψιμότητας η οριστική μορφή του μέτρου αναμένεται να συζητηθεί με την Κομισιόν και με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας σε επαφές που θα γίνουν την Δευτέρα και την Τρίτη. Το μέτρο θα αφορά ενεργοβόρες βιομηχανίες, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, ΛΑΡΚΟ κτλ.,  όχι όμως και τα ορυχεία της ΔΕΗ.

Xάρης Φλουδόπουλος


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 5 years, 11 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 116 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4685260
Γρήγορη Αναζήτηση