Από τα stress tests περνά η τάση στο Χρηματιστήριο

Πηγή:www.capital.gr

Του Βασίλη Γεώργα

Δύο «διαβολεμένες εβδομάδες» μέχρι τα stress test στις 26 Οκτωβρίου ξεκινούν από σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο που πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αρχίσει να βλέπει... ανάποδα τις 1.000 μονάδες.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, είναι το κλειδί για το μπαούλο με τα καλά ή τα κακά νέα για την οικονομία και την αγορά. Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν η Ελλάδα θα μπορέσει να υλοποιήσει τη στρατηγική «άρνησης» του υπολοίπου των 9-11 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά και ο τρόπος που η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, για το οποίο στόχος είναι να «επιστραφεί» στους δανειστές ώστε να μειωθεί ισόποσα το χρέος.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω και στον απόηχο της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε όπως αναμενόταν η συγκυβέρνηση την Παρασκευή, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσει να εκτυλίσσεται μια προσπάθεια για αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό, με αποδέκτες τις αγορές ομολόγων και το χρηματιστήριο. Εκεί δηλαδή που -μέσω της υποχώρησης κάτω από τις 1.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και την έκρηξη των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων από το 5,5% στο 6,8%- αντικατοπτρίζεται το πραγματικό πρόβλημα εμπιστοσύνης των επενδυτών ως προς τη  στρατηγική απεμπλοκής από το ΔΝΤ και το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση ποντάρει σε θετικά αποτελέσματα στα stress tests και στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το σενάριο «απεμπλοκής» του ΔΝΤ δεν έχει προοπτική. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα πειστεί η αγορά η οποία έχοντας οδηγήσει τις μετοχές των τραπεζών σε τιμές χαμηλότερες των προηγούμενων αυξήσεων κεφαλαίου όχι μόνο δείχνει να θεωρεί σίγουρες νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε κάποιες τράπεζες, αλλά πιστεύει πως θα υλοποιηθούν και σε χαμηλότερες τιμές.

Η χρηματιστηριακή πτώση που έχει ήδη κοστίσει αθροιστικές απώλειες 13 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης από τον Ιούνιο και έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη 17% χαμηλότερα μόνο τον τελευταίο μήνα, μοιάζει «ανεξάντλητη», ωστόσο οι πιθανότητες να ανακοπεί στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά. Ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε ορατή μια πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης των πιέσεων (π.χ ΕΥΔΑΠ) καθώς οι 1.000 μονάδες ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών, ενώ η αγορά ήδη διακρίνει τα χαρακτηριστικά της υπερπώλησης και των έντονων αποκλίσεων σε δείκτες και μετοχές και αρχίζει να ποντάρει σε μια ανοδική αντίδραση.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν προς στις 980-975 μονάδες όπου εφάπτεται η καθοδική γραμμή τάσης με τον Γενικό Δείκτη και προϋπάρχει από το χάσμα τιμών του Σεπτεμβρίου 2013 είναι μια πολύ πιθανή περιοχή αντίδρασης, ενώ στο σενάριο της καθοδικής υπερβολής, ισχυρό επίπεδο στήριξης της αγοράς είναι οι 930 μονάδες όπου εντοπίζεται το 50% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του 2012 και το 76,4% επίπεδο διόρθωσης από τα χαμηλά του περσινού Αυγούστου στις 789 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, είναι κρισιμότερος από ποτέ ο παράγοντας των διεθνών αγορών. Το sell off στον γερμανικό DAΧ που καταγράφει απώλειες 11% σε διάστημα τριών εβδομάδων διασπώντας την ισχυρή στήριξη στις 9.000 μονάδες, οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά της Νέας Υόρκης εν μέσω ανατίμησης του δολαρίου, οι ρευστοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες αγορές διεθνώς και η ανησυχία για αναθέρμανση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με πρωταγωνιστές τη Γαλλία και την Ιταλία, προοιωνίζονται το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το πως θα επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα η ελληνική αγορά. 


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 8 years, 7 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 88 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 7468242
Γρήγορη Αναζήτηση