"Ξαφνικός θάνατος" ή νέα υψηλά για το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Πηγή:www.capital.gr

Του Βασίλη Γεώργα

«Ξαφνικός θάνατος» ή νέα υψηλά; Το ερώτημα τριβελίζει το μυαλό κάθε νουνεχούς επενδυτή που από τη μια βλέπει την αγορά να αναπτύσσει μεγάλη ανοδική δυναμική και να δείχνει ότι «φεύγει προς τα πάνω», αλλά την ίδια στιγμή να μην έχει αποκλείσει απερίφραστα το σενάριο συνέχισης της διόρθωσης που ξεκίνησε από τις 1.305 μονάδες.

Δεν χωρά αμφιβολία πως με την επιθετική ανοδική κίνηση των τελευταίων επτά συνεδριάσεων (+13,45%) η αγορά διέλυσε προσωρινά τις ανησυχίες και αναζωπύρωσε τις θετικές προσδοκίες για διεύρυνση του ανοδικού κύματος που εξελίσσεται από το καλοκαίρι, προς τις 1.400-1.500 μονάδες ή και ακόμη υψηλότερα. Οι προβληματισμοί περί πολιτικής αστάθειας, μείωσης θέσεων από ξένους διαχειριστές λόγω της αναταραχής στις αναδυόμενες και "κρίσης" στις σχέσεις με τους δανειστές, υποχώρησαν μπροστά στην ανοδική ορμή της αγοράς και έχουν πλέον έχουν δώσει τη θέση τους στον «φόβο» όσων βγήκαν πωλητές στο πισωγύρισμα του Ιανουαρίου, μήπως χαθεί η ευκαιρία για μεγάλα κέρδη το επόμενο διάστημα.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως αν πρόκειται τελικά να υπερισχύσει το θετικό σενάριο, αυτό θα φανεί στο ταμπλό μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με την υπέρβαση των 1.260 μονάδων και την έκβαση της «μάχης» αγοραστών – πωλητών στη ζώνη των υψηλών έτους (1.300-1.305 μονάδες). Οι 1.265 μονάδες που ήταν και τα υψηλά της Παρασκευής είναι σημαντικές καθώς ταυτίζονται με το 78,6% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά και συνεπώς συντηρούν ανοιχτό το σενάριο νέας υποχώρησης εφόσον αποδειχθούν "οροφή" μιας αντίδρασης. 

Ο τραπεζικός δείκτης έχει επίσης να «αποκαλύψει» πολλά με την συμπεριφορά των τιμών στη ζώνη των 205-212 μονάδων, καθώς η διάσπαση αυτής της περιοχής αντιστάσεων που έχει φρενάρει ήδη τρεις φορές από τον περσινό Οκτώβριο την προσπάθεια του κλάδου να δει υψηλότερες τιμές, θα ισχυροποιήσει την ευρύτερη ανοδική τάση όλης της αγοράς. Η πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι άμεσα συνυφασμένη με τα αποτελέσματα των stress test τα οποία δεν φαίνεται να κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις, αλλά και την αλλαγή του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις (warrants) με αιχμή την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως προϋπόθεση για ένα νέο σημαντικό γύρο ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ήταν ένα μη αναμενόμενο θετικό γεγονός, όπως λ.χ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της οικονομίας και των προοπτικών της, που θα οδηγούσε και σε «ανατιμολόγηση» του ρίσκου των ελληνικών μετοχών από τους ξένους επενδυτές. Η θετική διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και η υπεραπόδοσή της σε σχέση με τις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές το τελευταίο διάστημα, ενδεχομένως να προοιωνίζονται τέτοια εξέλιξη, η οποία θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά αν τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε σχέση με το ΑΕΠ, και οι αποφάσεις που τελικά θα ληφθούν για την «βιωσιμότητα» του χρέους, είναι τέτοια που να δικαιολογούν μια αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η εμφανής προσπάθεια στήριξης της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση με το άνοιγμα της συζήτησης για τρίτο πακέτο, μεγάλη επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και μείωση επιτοκίων, αναδεικνύεται προς το παρόν σε σε ισχυρό καταλύτη για το Χ.Α.

Ωστόσο είναι σαφές πως ένα μέρος των προσδοκιών πιθανόν αποτυπώθηκε στις τιμές με το ράλι της περασμένης εβδομάδας και δεν αποκλείεται η αγορά να αναζητήσει αφορμές για να πάρει κάποιες ανάσες, στην αμφισβήτηση των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τον επικεφαλής της Eurostat, Βάλντερ Ραντερμάχερ ή και στην διαφαινόμενη αναβολή της επικύρωσης μιας συμφωνίας με την τρόικα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου όπως τουλάχιστον φαίνεται να οδηγεί η καθυστερημένη επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα που δεν αναμένονται πριν την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά δείχνει να έχει ξαναμπεί σε ανοδικό μονοπάτι και να κοιτάζει ψηλότερα, και θα χρειαστεί πλέον πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους “short” για να ξαναπάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους και να χαλάσουν τη θετική εικόνα επιμέρους μετοχών και δεικτών.

Οι περισσότερες από τις δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ήδη δώσει αγοραστικά σήματα, αρκετές βρίσκονται ήδη σε νέα υψηλά (OTE,  Πειραιώς, Φουρλής, MLS, κ.α), οι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης θετικοί, και γενικώς για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να προμηνύει εκτροπή της τροχιάς του Γενικού Δείκτη προς τα προηγούμενα υψηλά.

Υπό το πρίσμα αυτό αρκετοί θεωρούν πως οι διορθώσεις της αγοράς θα πρέπει να «αγοράζονται».  Το σενάριο ενός ολιγοήμερου πισωγυρίσματος προς τις 1.200 μονάδες είναι αρκετά πιθανό καθώς το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών είναι σημαντικό. Δεδομένης, όμως, της ορμής που έχει αποκτήσει η αγορά και της προσδοκίας ότι το διορθωτικό κύμα περατώθηκε, πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν τη συνέχιση της ανόδου με αποφασιστικό τρόπο προς νεότερα υψηλά.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αναμένεται ότι θα δώσει αρκετές αφορμές στην αγορά για να αποσαφηνίσει τις διαθέσεις της από το μέτωπο της ειδησεογραφίας.

Η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τις αγοραπωλησίες ξένων επενδυτών στο Χ.Α τον Ιανουάριο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (σήμερα-αύριο) καθώς η συμπεριφορά του, εδώ και 18 μήνες που έχουν πραγματοποιήσει καθαρές αγορές ελληνικών μετοχών ύψους 2,4 δισ. ευρώ, αποτελεί αλάνθαστη πυξίδα για τη μεσοχρόνια κίνηση της αγοράς. Διατυπώνεται η άποψη πως αν τα στοιχεία καταδείξουν διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των ξένων σε μια περίοδο που οι διαχειριστές αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη ότι το Χ.Α τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αύριο Τρίτη επίσης, το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία-βαρόμετρο εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2013, μια ανακοίνωση που ανάλογα με το αν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις προσδοκίες για αναστροφή της ύφεσης στην οικονομία, θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη και για το Χ.Α.


 
Γράφημα Γ.Δ.

Latest Message: 5 years, 4 months ago
  • Δημήτρ : Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω το λογαριασμό μου;
  • c-service : Αναβλήθηκε για τις 10 Νοεμβρίου η ΓΣ της Attica Bank – Θα παραταθεί έως και 6 μήνες η ΑΜΚ των 434 εκατ. – Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής bankingnews.gr
  • c-service : Μαΐλλης: Με 95,41% η HIG Luxembourg μετά τη Δ.Π. Πηγή:www.capital.gr
  • c-service : Σε αναδυόμενη αγορά υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P Dow Jones Indices CAPITAL
  • c-service : Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση ΤΤ και Proton
  • c-service : Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
  • c-service : 15/7/2013 5:18:36 μμ ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Σας ενημερώνουμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Αγοράς Αξιών που έχει επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων. Θα ενημερωθεί
  • c-service : Draghi (EKT): Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπαθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
  • c-service : 4/7/2013 3:39:58 μμ Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 Draghi: Αναμένεται σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 CAPITAL
  • c-service : Θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή

Only registered users are allowed to post

Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μέλη : 2700
Περιεχόμενο : 2748
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 4278738
Γρήγορη Αναζήτηση